Skrevt d. 27.10-2022

Staffordshire Bull Terrier - måske verdens sødeste hund

En Staffordshire Bull Terrier er en kærlig, klog, livsglad og modig lille hund, der trives med både børn og vokse, og nyder at indgå i samspil med sin familie. Trods racens lidt rå udtryk, så er der ikke meget slagsbror, jagt eller vagt i denne, det er på alle måder en familiehund - racen er fremavlet til netop dette formål. 

Desværre er det en hunderace, der ofte bliver misforstået, da den, af udseende, minder om den amerikanske Staffordshire terrier, der som bekendt er ulovlig i Danmark. De to racer er meget forskellige og må ikke forveksles. I det følgende vil vi kigge nærmere på denne hunds interessante personlighed og øvrige karakteristika.

Sød Staffordshire Bull Terrier

Fysiske kendetegn og oprindelses fakta

En Staffordshire Bull Terrier er en lille mellemhund, der vejer under 20 kilo, og max bliver 40 cm. høj. Hunden har en kort, glat pels, og små, fine ører, der befinder sig et sted mellem "stå- og hænge-ører".

Staffordshire Bull Terrieren kommer i flere farver, hvor de mest sete er rød, fawn, sort eller hvid - disse fire farver kan desuden findes i kombination. 

Staffordshire Bull Terrieren stammer oprindeligt fra England, og nedstammer fra bulldogs og terrier racer. Staffordshire Bull Terrieren blev i 2006 kåret til årets familiehund i England, hvor den desuden går under navnet "The nanny-dog". Denne hunderace er fremavlet med henblik på at skabe en tålmodig, kærlig og selvstændig familiehund. Den bliver desuden brugt som avls- og udstillingshund. 

Karakter, temperament og sind

En Staffordshire Bull Terrier er kendt for sin tålmodighed og sit mod. Af sind er det en rolig hund, der ikke let stresser eller hidser sig op. Den gør sjældent, og er ikke bange eller utryg af natur - tvært imod har vi her at gør med en særdeles modig hund med et kæmpe selvværd. Denne hunderace er en hund, der hviler i sig selv. 

Staffordshire Bull Terrieren er en velvalgt familiehund til børnefamilien. Hunden er god og tålmodig med børn og vil gøre hvad som helst for sin familie. 

Denne hunderace er nysgerrig og glad af natur. Den er ikke en brugshund, men en aktiv familie- og selskabshund. Den trives bedst med aktive mennesker, der har hjerterum og plads til at integrere den i familien.

En Staffordshire Bull Terrier er en egenrådig og selvstændig hund med et hvalpet og legende sind - den henvender sig derfor til en familie med hundekendskab og er ikke en førstegangshund, da den kan være udfordrende at træne. Har du det rette kendskab til hunden, og til hvordan denne trænes, så er det til gengæld en sjov hund at arbejde med, da den er lige dele klog og arbejdsivrig. Samarbejdsviljen kommer med hundens kærlighed til sin ejer - og når den oplever, at det er et samarbejde og ikke et diktatur. 

Denne hundetype bør socialiseres tidligt, da den kan have en problematisk adfærd omkring andre hunde - den går gerne ind i en konflikt, hvis den føler sig selv eller sin familie truet. Det er derfor vigtigt at sikre den en afslappet omgang med andre dyr og hunde, og det gøres bedst fra hvalp. 

Hundens behov - og krav til ejer

En Staffordshire Bull Terrier er ikke en hund, man blot sætter af derhjemme med haven som eneste besøgssted. Denne hunderace har et højt aktivitetsniveau og et lige så højt intelligensniveau - begge faktorer bevirker, at hunden har brug for en engageret ejer, der aktiverer og involverer hunden dagligt. 

Denne race har brug for fysisk motion og mentale stimuli - og meget gerne i sammenhæng. Hunden er legesyg og nysgerrig, og bør udfordres kognitivt i daglige opgaver, lege og gøremål.

En Staffordshire Bull Terrier er en stædig hund, men også en hund, der gerne vil give. Formår du at samarbejde med hunden, vil dens stædighed arbejde for dig, og du kan have den med over alt - på ferie, på vandreture, til familiesammenkomster og så videre.

Denne hund bør ikke opdrages med vrede kommandoer eller negativ forstærkning, men med kærlighed og gensidig respekt. Hundens selvsikkerhed er netop det, der giver den sin ro og sin tålmodighed, og den bør og skal vi søge at bevare og forstærke. 

En Staffordshire Bull Terrier er en social hund, og den bryder sig i udgangspunktet ikke om at være ladt alene for længe ad gangen. Den kan sagtens trænes til at være hjemme, mens familien er ude, og det er ikke en hundetype, der er tilbøjelig til at hyle eller gø, men det er vigtigt at skrive sig bag øret, at det ikke er i hundens interesse, og bør holdes til et minimum. 

Af øvrige behov kan nævnes, at denne race ikke har nogen under-pels, hvorfor den er kuldskær og bør bære dækken de kolde vinterdage. 

Gode ting at være opmærksom på, når du har en Staffordshire Bull Terrier

Denne hund er arbejds- og legeglad udover det sædvanlige, og den mærker ikke altid selv, når nok er nok - det er derfor op til dig at sætte en begrænsning på den fysiske aktivitet, så ikke din hund overbelastes. Som med andre muskuløse og "tætte" hunderacer, kan også denne være særligt disponeret for hofte- og ryg-gener, hvilket vi må huske, når hunden ikke selv oplever trætheden. 

En Staffordshire Bull Terrier ligner en mere barsk hundetype, end den reelt er, og kan derfor blive misforstået. Denne hund er ikke en vagthund, ej heller en kamphund eller en jagthund. Hunden er en livsglad selskabshund, og den trives bedst, når den opdrages under hensyntagen til dens natur. Hunden vil, om nødvendigt, passe på din familie, men som vagthund vil den hellere lege med indbrudstyven, end den vil jage ham væk - en ven er en ven. 

Der findes sikkert delte meninger om, hvorvidt en Staffordshire Bull Terrier er en lydig hund eller ej - og det kan man passende tænke lidt over, hvis man er af den sidstnævnte overbevisning. Hunden er lydig og særdeles samarbejdsvillig, når den oplever at blive vist kærlighed og respekt - det er en hund med egen vilje, og den bukker ikke for hvem som helst. 

En Staffordshire Bull Terrier er en fantastisk hund, når den er i selskab med gode hundemennesker - mere loyal og kærlig hund ses sjældent.