Bliver alle hunde så syge?
At være arveligt disponeret for bestemte sygdomme betyder ikke, at det gør sig gældende, at alle renracede hunde bliver syge. At have en øget disponering betyder, at forældrene har videregivet gener, som er særligt for den bestemte race. Der er altså, ved eksempelvis en Staffordshire Bull Terrier, særlige sygdomme som hyppigere opstår hos denne race frem for andre. På denne måde er der ikke en sikkerhed for at alle individer indenfor en race bliver syge, men at der er en større sandsynlighed for det. Det er selvfølgelig ikke en fordel at en hunderace bliver syg, men det giver en fordel i forhold til at der er nogle sygdomme der kan forebygges gennem livet, for at blive mindre aktuel.
Hvad er grunden til arvelige sygdomme?
Arvelige sygdomme opstår når der videreføres gener fra den ene generation til den anden og dermed giver flere individer med en bestemt sygdom end hvad der ses hos andre racer. Årsagen til at nogle racer bliver mere disponeret for bestemte sygdomme ved at være ejer af bestemte gener er, at der mere eller mindre for alle hunde gør sig gældende, at der ikke har været nok ad spredning i avlen til at undgå en vis form for indavl og dermed er generne blevet "syge". Eftersom at mange sygdomme ikke viser sig hos mor eller fra, men i stedet hos bedsteforældrene og i mange tilfælde først bliver synlig efter at de har fået de første hvalpe, så kan det være svært at komme af med de gener som der er tale om.
En længere liste med arvelige sygdomme
Sammenlignet med andre hunderacer, så er det heldigvis ikke den længste liste med arvelige sygdomme som gør sig gældende for en Staffordshire Bull Terrier. Alligevel er der dog nogle alvorlige af slagsen, som kan give store gener for hunden. Staffordshire Bull Terrier er arveligt disponeret for følgende sygdomme;
Cataract (HC)
Grå stær der har det latinske lægelige navn cataract, er en sygdom hvor synet langsomt forværres grundet uklarheder i den væskefyldte del af øjet der sidder udenpå linsen. Det er en sygdom der kan opstå som følge af almindeligvis alderdom, men det ses at der er langt flere Staffordshire Bull Terriers der får lige præcis denne øjensygdom og også i en tidligere alder end for andre hunderacer.
Sygdommen kan opereres ved en øjenspecialist, hvor den uklare væske drænes og samtidig har videnskaben også gjort det muligt, at der kan indsættes en ny kunstig, men dog velfungerende, linse, hvis det måtte være nødvendigt.
Hofteledsdysplasi (HD)
Hofteledsdysplasi er en sygdom der ikke nødvendigvis er direkte relateret til de gener som en Staffordshire Bull Terrier har med sig, men et problem som findes hos langt de fleste større racer der i den første del at levetiden vokser meget hurtigt og hvor led, sener og generelt knoglevæksten kan have svært ved at følge med hinanden.
Hofteledsdysplasi betyder, at lårbenets knogle ikke passer optimalt ind i hofteskålen og dermed har en tendens til at hoppe ud af position. Hvis først at hunden har haft et dislokeret hofteled, så er det med meget stor sandsynlighed noget der vil opstå igen og igen, hvilket er smertefuldt.
Det er muligt at operere sig ud af problemet med HD i langt de fleste tilfælde med stor succes, særligt hvis det er en operation der foretages tidligt i hundens liv. Ligeledes ses det, at foder af god kvalitet under væksten har stor betydning. Her skal der tildeles foder der er tilpasses til hundens voksne størrelse og mængderne bør her overholdes til punkt og prikke for at have tilstrækkelig effekt.
Albueledsdysplasi (AD)
Albudeledsdysplasi er lidt under de samme vilkår som ved hofteleddet. Her passer knoglerne omkring albuens led ikke optimalt sammen og der er en øget tendens til at disse kommer ud af den rette position. Igen er det et problem der er stærkt smertefuldt for hunden og som vil følge den resten af livet medmindre der foretages en operation.
Ligesom med HD ses det, at der er mindre sandsynlighed for at albueledsdysplasi opstår hos en Staffordshire Bull Terrier, såfremt at der er fokus på fodringen under væksten.
L-2-hydroxyglutaric aciduria (metabolic disorder)
Dette er en sygdom som desværre ses hos mange Staffordshire Bull Terrierer. Her er der tale om et angreb på hjernen som følge at en ubalance i metabolismen, der kan give demens lignende adfærd. Under alle omstændigheder vil adfærden være påvirket, hvor nogle hunde også bliver mere ængstelige eller udadreagerende.
Det er ikke alle hunde der bliver syge med metabolic disorder til trods for at de måtte have generne der koder for det, men sandsynligheden for at de giver sygdommen til deres afkom er stor. Da der ikke er en behandling for sygdommen og derfor er det nødvendigt at have en stor fokus på at udelukke de hunde der måtte have denne og ligeledes eliminere videre avl på de familiære generationer for at fjerne metabolic disorder fra listen af arvelige sygdomme hos Staffordshire Bull Terrier.